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Admission Evaluation Letter of Understanding

I understand that my child is subject to an admission evaluation concerning placement in this
school. The Lorge School will make a decision about acceptance into the school once this
evaluation is complete.

[ understand that | am being asked to sign a letter (Form P-2) which will allow my child to be
placed in this school of he/she should meet the admission requirements.

I am signing this letter before the admission evaluation is complete in order to speed the
processing of any paper work, which may be required for placement and to eliminate the
need for me to make an additional trip to the school to sign the letter if my child is accepted.
Signing the P-2 form prior to an admission evaluation does not indicate that The Lorge
School will accept.

If my child is unable to meet the admission requirements of The Lorge School, the P-2 form
will not be processed and my child’s records will be returned to me upon request.

I will be notified directly if my child is accepted to The Lorge School.

Student: DOB: OsIsS:

PARENT OR GUARDIAN CONSENT:

Signature of Parent Guardian:

Printed Name of Parent Guardian:

Date:




The Lorge School
Letter of Understanding

Letter of Understanding

[ understand that Lorge School provides services for children with learning disabilities and emotional
disturbances and other health impairments and as such utilizes the Nonviolent Crisis Intervention
Program (NCI) design to address children’s emotional outburst. Verbal intervention is a primary tool
of the program. In an emergency crisis intervention, as determined by the Dean of Students and after
all verbal de-escalation techniques are exhausted, nonviolent physical intervention could be employed.

I understand that trained personnel, in a de-escalation room/time out room, to help my child to regain
control over his/her inappropriate behavior could place my child in NCI approved control position, if
necessary, as a last resort to prevent injury of my child or others. I understand that The Lorge School
will follow my child’s behavior intervention plan (BIP) if indicated on his/her IEP.

“Use of a Time Out Rooms” Policy NYSED (May 2011):

What is a Time Out Room?“ Time Out” is a technique used to interrupt an unacceptable behavior by removing the
student from the situation where the misbehavior is occurring. The State does not regulate the use of time out, but
does regulate the use of a separate room where a student may be removed for purposes of “time out.”

State regulations define a time out room as an area for a student to safely deescalate, regain control and prepare to
meet expectations to return to his or her education program. Time out rooms are to be used in conjunction with a
behavioral intervention plan in which a student is removed to a supervised area in order to facilitate self-control or to
remove a student from a potentially dangerous situation.

When can a time out room be used? Except for unanticipated situations that pose an immediate concern for the
physical safety of a student or others, the use of a time out room can only be used in conjunction with a behavioral
intervention plan that is designed to teach and reinforce alternative appropriate behaviors.

When may a time out room be used? A time out room should be used consistent with a student’s IEP and
behavioral intervention plan. Removal of a student to a time out room may also be an emergency intervention,
provided that the documentation of its use meets the standards in section 200.22(d)(4) of the Regulations of the
Commissioner of Education.

If a BIP is not present during intake and The Lorge School determines a need of such, I understand that
school will develop it and implement one in conjunction with the CSE to help the student function
better within the school. IF BIP is recommended on IEP but school determines that it is not needed, the
school will work with the CSE to remove the BIP from the child’s IEP.

I'understand that school has a right to take my child to the hospital emergency room if necessary and it
will be determined on a situational basis. If this is a necessary intervention in a crisis situation, the
school will inform me and I will come to the designated hospital to assist my child.

A parent reserves the right to view and observe the De-escalation Rooms and In-House Room at
anytime the use of these interventions is listed on their child’s IEP/BIP. By signing this document you
acknowledge that you read and understood the policy.

Parent/Guardian Signature Lorge School Intake Personnel Signature
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Use of Time Out Rooms

The University of the State of New York
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Office of P-12 Education

Office of Special Education

May 2011
Use of Time Out Rooms - Word (99 KB)

This is one in a series of policy briefs prepared by the New York State Education Department, on topics
pertaining to implementation of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) in New York State.

What is a Time Out Room?

“Time Out” is a technique used to interrupt an unacceptable behavior by removing the student from the
situation where the misbehavior is occurring. The State does not regulate the use of time out, but does
regulate the use of a separate room where a student may be removed for purposes of “time out.”

State regulations define a time out room as an area for a student to safely deescalate, regain control and
prepare to meet expectations to return to his or her education program. Time out rooms are to be used
in conjunction with a behavioral intervention plan in which a student is removed to a supervised area in
order to facilitate self-control or to remove a student from a potentially dangerous situation.

When can a time out room be used?

Except for unanticipated situations that pose an immediate concern for the physical safety of a student
or others, the use of a time out room can only be used in conjunction with a behavioral intervention
plan that is designed to teach and reinforce alternative appropriate behaviors.

Are there State requirements for the physical space used for time out rooms?
Yes. State regulations require that the physical space used as a time out room meet certain standards.

o The room must provide a means for continuous visual and auditory monitoring of the
student and be of adequate width, length and height to allow the student to move
about and recline comfortably.

o Wall and floor coverings should be designed to prevent injury to the student, and there
must be adequate lighting and ventilation.

o The temperature of the room must be within the normal comfort range and consistent
with the rest of the building.



o The room must be clean and free of objects and fixtures that could be potentially
dangerous to a student and must meet all local fire and safety codes.

o The time out room must be unlocked and the door must be able to be opened from the
inside. The use of locked rooms or spaces for purposes of time out or emergency
interventions is prohibited.

Must students be monitored while in time out rooms?

Yes. Staff must be assigned to continuously monitor the student in a time out room. The staff must be
able to see and hear the student at all times.

Is the school required to have policy and procedures regarding the use of a time out room?

Yes. Each school which uses a time out room as part of its behavior management approach must ensure
that the school’s policy and procedures on the use of the time out room are developed and

implemented consistent with section 200.22(c) of the Regulations of the Commissioner of Education,
including the physical and monitoring requirements, parental rights and the individualized education
program (IEP) requirements for students with disabilities.

The school's policy and procedures must minimally include:

o prohibiting placing a student in a locked room or space or in a room where the student
cannot be continuously observed and supervised;

o factors which may precipitate the use of the time out room;
o time limitations for the use of the time out room;
o staff training on the policies and procedures related to the use of time out room;
o data collection to monitor the effectiveness of the use of time out rooms; and
o information to be provided to parents.
Parents must also be given a copy of the school’s policy on the use of time out rooms.
How is the use of the time out room monitored?

The school must establish and implement procedures to document the use of the time out room,
including information to monitor the effectiveness of the use of the time out room to decrease specified
behaviors.

When may a time out room be used?

A time out room should be used consistent with a student’s IEP and behavioral intervention plan.
Removal of a student to a time out room may also be an emergency intervention, provided that the
documentation of its use meets the standards in section 200.22(d)(4) of the Regulations of the
Commissioner of Education.

Must ‘use of a time out room’ be indicated in a student’s IEP?






